امروز پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳
مسئولیت صنفی مشاورین املاک در تنظیم قراردادها

هر صنفی در راستای خدماتی که به مشتریان خود ارائه می دهد، مسئولیت های تعریف شده ای خواهد داشت که باید مورد توجه قرار گیرد که صنف مشاورین املاک نیز شامل این مسئله می شود. مسئولیت صنفی مشاورین املاک در بخش های مختلفی قابل بررسی و کنکاش می باشد که از میان آنها، مسئولیت صنفی مشاورین املاک در تنظیم قراردادها از اهمیت بالایی برخوردار است. این یادداشت به مسئولیت صنفی مشاورین املاک در تنظیم قراردادها می پردازد. پس تا آخر با ما همراه باشید.
 

قسمت اول؛ جواز کسب
معمولا وقتی قراردادی میان دو طرف معامله ای در آژانس های مسکن تنظیم می شود، اگر یکی از آنها یا هر دو از اقدامات انجام شده توسط آژانس نارضایتی داشته باشند در وهله اول برای شکایت صنفی به اتحادیه های مشاورین املاک مستقر در شهر مربوطه هدایت می شوند. فرایند رسیدگی در اتحادیه ها به این شکل است که ابتدا شاکی در اتحادیه مربوطه حاضر و چنانچه شکایت مطروحه مطابق موازین قانون نظام صنفی باشد پذیرش می شود. در اتحادیه نهادی با عنوان کمیسیون حل اختلافات پیش بینی شده که دعاوی مطروحه به یکی از شعب آن جهت رسیدگی ارجاع می شود.
رسیدگی در کمیسیون حل اختلافات زمانی امکانپذیر است که آژانس مسکن طرف شکایت عضو اتحادیه املاک شهرستان مربوطه باشد و دارای پروانه کسب و جواز فعالیت حرفه ای باشد. که برای تشخیص آن می توان از طریق وب سایت اتحادیه ها مشخصات مدیر آژانس را جستجو کنید و اینکه باید آن دفتر دارای برچسبی با عنوان ” مشاور مورد اعتماد شما” باشد که روی درب ورودی دفتر نصب و پروانه فعالیت صنفی در دیوار داخل آن نصب شده باشد و مهمتر اینکه دارای کد رهگیری باشد.
اخذ کدرهگیری از طریق سایر دفاتر تخلف محسوب می شود و ضمنا فرد یا دفتری که عضو اتحادیه نیست مسیولیت صنفی نداشته و امکان رسیدگی در کمیسیون مربوطه را ندارد بجز اینکه صرفا بواسطه نداشتن جواز کسب و پروانه فعالیت در اجرای ماده ۲۷ قانون نظام صنفی دفتر املاک غیر مجاز به درخواست اتحادیه توسط نیروی انتظامی مخل پلمپ می شود.
 

قسمت دوم؛ قراردادهای پرینتی
صرف نظر از اجباری بودن یا نبودن اخذ کد رهگیری در معاملات ملکی، اعضای صنفی اتحادیه های املاک کماکان موظف صدور قرارداد پرینتی با اخذ کد رهگیری و نصب هولوگرام می باشند. در تایید این موضوع تجربه بنده در چندین پرونده در کمیسیون حل اختلافات اتحادیه املاک تهران می باشد که موکلینم مشاورین املاک بوده اند بدون هر بحثی اعضای شعبات مشاور و صاحب جواز را مکلف به صدور قرارداد پرینتی می نمایند. حال ممکن است بدلایلی که مستحضرید ابتدا پیش نویس تهیه می شود و بعد از پرداخت کمیسیون و برخی تعهدات اولیه، اقدام به صدور قرارداد پرینتی می شود.
توصیه ما این است که قبل از قطعیت معامله و اخذ کمیسیون پیش نویس در اختیار طرفین قرار نگیرد تا موجبات تضییع حقوق آژانس مسکن فراهم شود ضمن اینکه طبق ماده ۲۸ قانون نظام صنفی نیز مواجه با مجازات پلمپ دفتر خواهد شد. دیده می شود که برخی از اعضای اتحادیه جهت توجیه عمل خود در پیش نویس قید می کنند؛
” طبق توافق طرفین تا زمان فلان کد رهگیری اخذ نمی شود و مس از فلان و ارائه به دفتر املاک قرارداد پرینتی صادر می شود و مشاور املاک هیچگونه مسئولیتی ندارد”. این متن و امثال آن تاثیری در تخلف صنفی واقع شده ندارد و در صورت اثبات موضوع طبق بند قبلی برخورد می شود.